Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka pieczona z warzywami na ostro

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 500 gram
marchewka 1 duża
pietruszka 1 sztuka
cebula czerwona 1 duża
papryka czerwona 1 sztuka
czosnek 4-5 ząbków
papryczka chili 1 albo 0,5 sztuki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Czosnek suszony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka pieczona z warzywami na ostro

Kroki postępowania

1
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i słodką papryką, wstawić do lodówki na parę godzin (a najlepiej na całą noc).
Krok 1 - Łopatka pieczona z warzywami na ostro foto
2
Mięso przełożyć do brytfanki, dodać warzywa: chilli, czosnek, marchewkę i pietruszkę pokrojone w plasterki, cebulę i paprykę w większą kostkę. Wszystko dobrze wymieszać i doprawić ziołami prowansalskimi.
Krok 2 - Łopatka pieczona z warzywami na ostro foto
3
Całość przykryć folią aluminiową i wstawić do pieca nagrzanego do 200 stopni.
Krok 3 - Łopatka pieczona z warzywami na ostro foto
4
Po ok. 2 godzinach ustawić w piekarniku funkcję "grill", ściągnąć folię i piec jeszcze ok. 10 minut.
Krok 4 - Łopatka pieczona z warzywami na ostro foto
5
Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami, u mnie padło na ryż :)
Smacznego! :)
Krok 5 - Łopatka pieczona z warzywami na ostro foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 16.10.2015 08:44
smaczne mięsko
Bernadeta1 15.10.2015 18:27
bardzo lubię mięsko na ostro
RenataZ-et 15.10.2015 09:59
świetne mięsko!
bertpvd 15.10.2015 09:36
chętnię wypróbuję przepis
norweska20 15.10.2015 00:27
na ostro czyli tak jak lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak