Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarnisty chleb z ziarnami słonecznika
Ziarna słonecznika przesypujemy na suchą patelnię i chwilę prażymy. Uprażone ziarna mieszamy w pierwszej misce z solą, gorącą wodą. W drugiej misce łączymy składniki na zaczyn i dokładnie mieszamy. Do trzeciej miski przesiewamy mąkę żytnią z solą i łączymy z gorącą wodą. Wszystkie miski przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 16 godz.
II Dzień
Po 16 godz. łączymy zawartość 3 misek i dodajemy pozostałe składniki na ciasto chlebowe. Zagniatamy 7 minut robotem kuchennym z hakiem do zagniatania ciasta lub ręcznie ok. 15- 20 min. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia.
Formę keksową o długości 30 cm (lub 2 mniejsze formy) smarujemy masłem i posypujemy ziarnami słonecznika.
Ciasto ponownie zagniatamy i przekładamy do formy, wierzch równamy i posypujemy ziarnami słonecznika ( ja dodatkowo posypałam odrobiną płatków owsianych). Formę przykrywamy folią spożywczą, a następnie ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 75 min., aż ciasto wyrośnie do wysokości formy.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 250°C (grzanie góra-dół). Chleb wkładamy do piekarnika spryskujemy z góry wodą (lub smarujemy łyżką) i pieczemy przez 15 min.
Po 15 min. uchylamy na moment drzwiczki piekarnika i wypuszczamy parę. Temperaturę zmniejszamy do 180°C i pieczemy kolejne 45 min. Gdyby Wasz chleb spiekł się zbytnio na wierzchu można go przykryć folią aluminiową, błyszczącą stroną do góry. Po upieczeniu chleb wyciągamy z formy i wkładamy go do piekarnika i pieczemy w funkcji termoobiegu 5-10 min tak aby skórka ładnie się przypiekła. Gotowy chleb studzimy na kratce.