Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia V: Gulasz z serc wieprzowych z suszoną śliwką, odc. 33

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

serce wieprzowe 2 szt.
pieczarki kilka sztuk
cebula 1 szt.
kasza gryczana 2 torebki
śliwki suszone kilka sztuk
olej słonecznikowy
Liść laurowy suszony Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat
Sos pieczeniowy ciemny
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

Porada

Aby zaoszczędzić czas serca wieprzowe można ugotować dzień wcześniej.

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia V: Gulasz z serc wieprzowych z suszoną śliwką, odc. 33

Kroki postępowania

1
Oczyszczamy serca z błon i tłuszczu. Na patelni rozgrzewamy olej. Śliwki i pieczarki kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Zostawiamy 2 ładne kapelusze do dekoracji potrawy.
Krok 1 - Przepis dnia V: Gulasz z serc wieprzowych z suszoną śliwką, odc. 33 foto
2
Wkładamy mięso na rozgrzaną patelnię wraz z dwoma kapeluszami pieczarek. Do miseczki wsypujemy sos pieczeniowy, zalewamy zimną wodą i mieszamy. Do garnka wlewamy olej i dodajemy kilka liści laurowych, wsypujemy kaszę. Z patelni wyjmujemy kapelusze pieczarek do dekoracji, wsypujemy cebulę i pokrojone pieczarki.
Krok 2 - Przepis dnia V: Gulasz z serc wieprzowych z suszoną śliwką, odc. 33 foto
3
Następnie dodajemy przyprawę do gulaszu, ostrą paprykę i 2 liście laurowe, całość podsmażamy.
Krok 3 - Przepis dnia V: Gulasz z serc wieprzowych z suszoną śliwką, odc. 33 foto
4
Do garnka z kaszą wlewamy wodę (wg proporcji 1 część kaszy na 1,6 części wody). Dodajemy sól i pieprz, gotujemy w niskiej temperaturze około 12 minut (nie mieszamy). Do patelni z mięsem, cebulą i pieczarkami dodajemy sos pieczeniowy i gotujemy około 40 minut.
Krok 4 - Przepis dnia V: Gulasz z serc wieprzowych z suszoną śliwką, odc. 33 foto
5
Po ugotowaniu wyjmujemy mięso i kroimy w plasterki, podajemy z kaszą i sosem, udekorowane kapeluszami pieczarek oraz świeżymi śliwkami.
Krok 5 - Przepis dnia V: Gulasz z serc wieprzowych z suszoną śliwką, odc. 33 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak