Przepis dnia V: Gulasz z serc wieprzowych z suszoną śliwką, odc. 33

Przepis dnia V: Gulasz z serc wieprzowych z suszoną śliwką, odc. 33

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • serce wieprzowe

    2 szt.
  • pieczarki

    kilka sztuk
  • cebula

    1 szt.
  • kasza gryczana

    2 torebki
  • śliwki suszone

    kilka sztuk
  • olej słonecznikowy

  • liść laurowy

  • papryka ostra mielona

  • przyprawa do gulaszu

  • Sos pieczeniowy ciemny

  • sól morska

  • pieprz kolorowy ziarnisty

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Gulasz z serc wieprzowych z suszoną śliwką, odc. 33
Oczyszczamy serca z błon i tłuszczu. Na patelni rozgrzewamy olej. Śliwki i pieczarki kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Zostawiamy 2 ładne kapelusze do dekoracji potrawy.
Krok 2 - Przepis dnia V: Gulasz z serc wieprzowych z suszoną śliwką, odc. 33
Wkładamy mięso na rozgrzaną patelnię wraz z dwoma kapeluszami pieczarek. Do miseczki wsypujemy sos pieczeniowy, zalewamy zimną wodą i mieszamy. Do garnka wlewamy olej i dodajemy kilka liści laurowych, wsypujemy kaszę. Z patelni wyjmujemy kapelusze pieczarek do dekoracji, wsypujemy cebulę i pokrojone pieczarki.
Krok 3 - Przepis dnia V: Gulasz z serc wieprzowych z suszoną śliwką, odc. 33
Następnie dodajemy przyprawę do gulaszu, ostrą paprykę i 2 liście laurowe, całość podsmażamy.
Krok 4 - Przepis dnia V: Gulasz z serc wieprzowych z suszoną śliwką, odc. 33
Do garnka z kaszą wlewamy wodę (wg proporcji 1 część kaszy na 1,6 części wody). Dodajemy sól i pieprz, gotujemy w niskiej temperaturze około 12 minut (nie mieszamy). Do patelni z mięsem, cebulą i pieczarkami dodajemy sos pieczeniowy i gotujemy około 40 minut.
Krok 5 - Przepis dnia V: Gulasz z serc wieprzowych z suszoną śliwką, odc. 33
Po ugotowaniu wyjmujemy mięso i kroimy w plasterki, podajemy z kaszą i sosem, udekorowane kapeluszami pieczarek oraz świeżymi śliwkami.
Doradca Smaku
Aby zaoszczędzić czas serca wieprzowe można ugotować dzień wcześniej.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat