Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

"Leśny Mech" Ciasto ze szpinakiem i granatem

4.0
(25)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szpinak mrożony 450 g
mąka krupczatka 1,5 szkl
cukier 1 szkl
jajko 3
olej 1 szkl
mąka pszenna 0,5 szkl
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
skórka z cytryny
śmietana kremowa 30% lub 36% 400 ml
śmietan fix 2 opakownia
ser twarogowy 200 g
cukier puder 2 łyżki
granat 1
cukier wanilinowy 1 opakowanie

Porada

Granat można zastąpić porzeczkami, jagodami, borówkami.

Przepis i sposób przygotowania na: "Leśny Mech" Ciasto ze szpinakiem i granatem

Szpinak wyjmujemy i rozmrażamy na drobnym sitku z wody.

Cytrynę szorujemy i ścieramy jej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Jajka ubijamy na puszystą masę stopniowo dodając cukier. Następnie powoli wlewamy olej i chwilę mieszamy łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i partiami dodajemy do masy. Na koniec dodajemy rozmrożony szpinak oraz skórkę z cytryny i całość mieszamy łyżką. Dno tortownicy o średnicy 25 cm (lub o wymiarach zbliżonych) wykładamy papierem do pieczenia. Boków nie smaruujemy niczym. Szpinakowe ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 1 h w temp. 180 °C.

Po wystudzeniu ciasta obcinamy ostrym nożem jego wierzch i przekładamy je do miseczki. Ciasto kroimy na blaty.

Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec 2 śmietan-fixy i cukier puder. Na końcu dodajemy twarożek i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Połowę masy przekładamy na pierwszy blat, przykrywamy go drugim blatem, wykładamy pozostałą część masy i posypujemy okruszkami które wcześniej odłożyliśmy do miseczki. Okruszki można lekko docisnąć do ciasta. Na koniec wierzch posypujemy ziarenkami z granatu i opcjonalnie przystrajamy cukrowymi muchomorkami. Przechowujemy w lodówce lub w chłodnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 23.11.2015 23:40
ładnie się prezentuje
msmariusz 23.11.2015 23:31
bardzo lubie owoc granatu
Jadwiga/Jaga85 14.10.2015 22:30
Uwielbiam to ciasto!
Ada-Gaba 14.10.2015 18:36
znakomite ciasto
Wacław 14.10.2015 18:08
ciekawe ciasto
marenka 14.10.2015 18:07
fajny przepis
joannaa24 14.10.2015 17:42
Ciekawe połączenie
mirosława4 14.10.2015 16:51
apetyczne !
ilka01 14.10.2015 16:49
wygląda super
Franciszek 14.10.2015 15:22
piękne ciasto
Pani Domu 14.10.2015 14:04
świetnie wyglada
Benita 14.10.2015 13:05
Ciekawa kompozycja smakowa.
Aannkaa82 14.10.2015 12:57
Uwielbiam to ciasto, nie tylko w takiej wersji, z innymi kremami smakuje jeszcze lepiej :)
Renata9 14.10.2015 12:23
Jest bardzo dobre, też już je piekłam :-)
Milka100 14.10.2015 11:32
super ciasto:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak