Przepis i sposób przygotowania na: Fale Dunaju z jabłkami
Ciasto
Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w ósemki.
Do większej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie do żółtek powoli wlewamy olej. Przesianą mąkę na przemian z mlekiem dodajemy do ciasta. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką lub szpatułką. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy dodatkowo przesiane kakao i 2 łyżki mleka.
Blachę o wymiarach 30x30 wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią jasne ciasto, na górę kakaowe ciasto, na wierzch wykładamy ósemki jabłek. Ciasto wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut i pieczemy w temperaturze 180ºC lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia.
Krem
W 100 ml rozrabiamy budyń. 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem, następnie dodajemy mieszankę budyniową. Gdy budyń zgęstnieje, zdejmujemy go z palnika, przykrywamy wierzch folią i odstawiamy do ostudzenia.
Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy na jasną masę. Do masy dodajemy po łyżce ostygnięty budyń ciągle miksując. Na koniec dodajemy kilka kropel aromatu pomarańczowego. Krem wykładamy na ostudzone ciasto i równamy. Blaszkę wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Przygotowujemy ulubioną polewę czekoladową lub dekorujemy wierzch ciasta czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.