Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik warstwowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

białko 3
jajko 1
mąka ziemniaczana 3 łyżki
orzechy laskowe mielone 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 2 łyżki

Masa jabłkowa

jabłka 800 g
cynamon Prymat 1 łyżeczka
goździki mielone 1/4 łyżeczki
galaretka agrestowa 1

Masa śmietanowa

śmietana kremówka 200 ml
śmietan fix 1
cukier puder 2 łyżki
aromat waniliowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik warstwowy

1. 3/4 galaretki rozpuść w 200 ml wody, odstaw do schłodzenia.

2. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasiennie, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Włóż do garnuszka i podgrzewaj je często mieszając, aż się lekko rozpadną. Dodaj cukier puder, cynamon i mielone goździki. Odstaw do shłodzenia.

3. Na ciasto: białka - łącznie z tym z całego jajka - ubij na sztywno, dodaj cukier, ubij. Żółtko ubij na kogel mogel. Do masy białkowej dodaj ubite żółtko, mąkę ziemniaczaną, mielone orzechy i proszek do pieczenia. Wymieszaj delikatnie mikserem na wolnych obrotach. Ciasto wylej na blaszkę o rozm. 37x25 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 190 st. C ok. 10-12 minut.

4. Schłodzoną galaretkę i jabłka wymieszaj razem i wstaw do lodówki. Dopiero jak masa zacznie gęstnieć wyłóż ją na zimne ciasto. Wstaw blaszkę do lodówki. Masa musi całkowicie zesztywnieć.

5. Słodką śmietankę ubij na sztywno, pod koniec dodaj cukier puder i usztywniacz. Dodaj też aromat waniliowy. Śmietanę wyłóż na sztywną galaretkę. Wyrównaj ładnie, możesz też zrobić fale czy inne wzorki pędzelkiem silikonowym. Ciasto wstaw do lodówki, powinno się jeszcze przed podaniem dobrze schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 14.10.2015 10:20
zjadłoby się oj zjadło takie pyszności
Motorek 14.10.2015 08:52
wygląda pysznie
Habibi 14.10.2015 08:20
jableczniki to ulubione ciasto większości ludzi na świecie, a i dla Polaków bardzo ważne - ją piekę szarlotki ponad 20 lat i ciągle szukam nowych pomysłów :)
Maridka19 14.10.2015 07:55
Pyszny jabłecznik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak