Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szwedzkie ciasto z rabarbarem - "Rabarberkaka"

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rabarbar 400 g
mąka pszenna 150 ml
cukier trzcinowy 150 ml
masło 50 g
cukier brązowy szczypta
jajko 2

Porada

Podajemy ciepłe z ulubionymi lodami, bitą śmietaną lub posypane cukrem pudrem. Przepis znalazłam na mojewypieki.com. Czy wiecie że rabarbar należy do warzyw a nie do owoców ? :)

Przepis i sposób przygotowania na: Szwedzkie ciasto z rabarbarem - "Rabarberkaka"

Wszystkie składniki, oprócz masła, powinny być w temperaturze pokojowej. Rabarbar obieramy i kroimy w mniejsze części. Formę do pieczenia o średnicy 22 cm lub zbliżonych wymiarach wykładamy papierem do pieczenia. Całe jajka wbijamy do miski. Mikserem ucieramy je na puszysta pianę. Stopniowo do jajek dodajemy cukier i nadal ubijamy. Do puszystej masy przesiewamy mąkę i łączymy ją z resztą ciasta. Ciasto przelewamy do formy i wykładamy na wierzch rabarbar. Na wierzchu równo ścieramy masło (najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub za pomocą łopatki do krojenia żółtego sera). Wierzch posypujemy odrobiną cukru brązowego lub trzcinowego. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 ºC. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 50-60 minut lub do suchego patyczka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 14.10.2015 12:36
@ slodkieniebo tak wiem że rabarbar do warzywo,zajadałam się nim na diecie białkowej gdzie owoce są zabronione.ps.ciasto wygląda apetycznie
ilka01 13.10.2015 19:33
pychota :)
Wacław 13.10.2015 17:36
lubie takie ciasta
adelajda 13.10.2015 15:49
Pyszne ciasto :)
Motorek 13.10.2015 15:05
smaczny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak