Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybkie ciasto kakowe z polewą i orzechami włoskimi

3.0
(19)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

mąka pszenna 250 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 4 łyżki
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
cukier 200 g
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
jajko 3
olej rzepakowy 180 ml
jogurt grecki 220 ml

Dodatkowo

czekolada deserowa 100 g
orzechy włoskie 80 g

Przepis i sposób przygotowania na: Szybkie ciasto kakowe z polewą i orzechami włoskimi

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 C (grzanie góra-dół). Suche składniki przesiewamy do jednej miski. Do drugiej miski wbijamy jajka i lekko roztrzepujemy je widelcem. Dodajemy olej oraz jogurt i mieszamy. Do suchych składników dodajemy mokre i krótko mieszamy do połączenia składników.

Keksówkę o wymiarach 11x35 cm lub zbliżonych wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy i równamy. Pieczemy przez około 40-45 minut.

Orzechy siekamy (nie musi myć drobno). Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladą polewamy wierzch ciasta i posypujemy posiekanymi orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasnaj 13.10.2015 18:41
fajna propozycja
joannaa24 13.10.2015 18:36
Fajne, można szybko przygotować
marenka 13.10.2015 17:12
pyszne ciasto
Małgorzata Pin 13.10.2015 17:06
Szybkie, smaczne i łatwe.
Kuchenka 13.10.2015 16:47
ładne ciacho :)
Katarzyna47 13.10.2015 16:33
Fajne ciasto i to ważne, że szybkie.
Damiano
Damiano 13.10.2015 15:18
smaczne ciasto
Alex_M 13.10.2015 14:34
dobre ciacho
Marta Ryżek-Kalkowska 13.10.2015 13:00
uwielbiane chyba przez wszystkich :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak