Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z jabłek i gruszek na kruchym cieście

5.0
(154)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Z tego przepisu dowiesz się, jak z jabłek i gruszek przygotować pyszny deser - szarlotkę na kruchym cieście. 

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 400 gramów
mąka krupczatka 100 gramów
jajko 1 sztuka
olej rzepakowy 3/4 szklanki
cukier 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
śmietana 2 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżka

Dodatkowo:

jabłka 1,5 kilograma
gruszki 0,5 kilograma
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
sok z cytryny ok. 5 łyżek
budyń śmietankowy 1 łyżka
cukier do smaku

Porada

Po ostudzeniu szarlotkę z jabłek i gruszek na kruchym cieście można posypać cukrem pudrem.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z jabłek i gruszek na kruchym cieście

  • przepis na pyszne ciasto 
  • szarlotka z jabłek i gruszek
  • sok cytryny doda witaminy C!
  • znakomity deser dla całej rodziny

Przygotowanie ciasta:

Ciasto zagniatamy z mąki, jajka, cukrów, proszku do pieczenia, oleju i śmietany (składniki powinny mieć temp. pokojową). Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie dodajemy mąkę. 2/3 ciasta wkładamy do lodówki, 1/3 chowamy do zamrażalnika.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyciągamy z lodówki. Wykładamy nim blachę (standardowe rozmiary lub tortownica o średnicy 22 cm), następnie nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Ciasto wstawiamy do piekarnika i podpiekamy ok. 10 minut w temperaturze 180ºC.

Przygotowanie owoców:

Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Owoce polewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na ok. 5 minut, aby puściły sok. Po tym czasie odciskamy owoce z nadmiaru soku (soku oczywiście nie wylewamy bo to sama witamina C :) ) Do owoców dodajemy cynamon, proszek budyniowy i ewentualnie cukier, masę mieszamy i przekładamy na podpieczony spód.

Ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta. Szarlotkę wkładamy piekarnika i pieczemy około 40-50 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jowi 31.07.2022 22:11
Na jaką blaszkę podane są proporcje? Czy olej powinien być zimny? Pozdrawiam:)
pestka 24.11.2015 07:10
tez tak robie
Jadwiga/Jaga85 13.10.2015 15:43
Apetyczne ciasto!
Malinka 13.10.2015 12:55
Chętnie do kawki zjadłabym kawałeczek :)
Monika-twin 13.10.2015 12:41
rewelacja ciasto.
Krystyna32 13.10.2015 10:31
bardzo apetyczne
mirosława4 13.10.2015 10:09
smaczne do kawki
bertpvd 13.10.2015 09:31
ale to musi być pyszne ! :)
VioletoweKucharzenie 13.10.2015 09:03
ale piękna!
Futka 13.10.2015 08:56
Doskonała i smakowita szarlotka :) Niebo dla podniebienia :D
IZABELA29 13.10.2015 08:48
pyszne ciacho
jagoda5913 13.10.2015 00:46
pyszne ciasto
Iwusia 12.10.2015 22:55
ale smakowicie wygląda
slodkieniebo 12.10.2015 21:56
Zachęcam do upieczenia :)
Renata9 12.10.2015 21:34
Bardzo smaczne ciacho :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak