Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Zielona Gruszka

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 sztuki
mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżki
kakao 2 łyżki
cukier 4 łyżki
sól szczypta

Warstwa śmietanowa

śmietana kremówka 500 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
cukier puder 2 łyżki

Galaretka

galaretka gruszkowa 2 opakowania
gruszki 400 g
sok z cytryny 1/2

Porada

Jeśli ciasto przygotowujemy dla pełnoletniego towarzystwa, poncz można przygotować z dodatkiem alkoholu.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Zielona Gruszka

Biszkopt
Mąki przesiewamy z kakao i szczyptą soli. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Ciągle miksując dodajemy po 1 żółtku. Pod koniec ubijania dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy (najlepiej łyżką). Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 25x35cm lub o zbliżonym wymiarze. Biszkopt pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 170oC.
Po upływie danego czasu gorące ciasto w formie wyciągamy z piekarnika i z wysokości około 60 -100 cm upuszczamy je na podłogę. Następnie z powrotem odstawiamy je do uchylonego piekarnika, aż do wystudzenia.
Ostudzony biszkopt nasączamy 1 szkl. ostudzonej wody z cytryną lub herbatą.
Warstwa śmietanowa
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i odstawiamy na 5 minut. Dolewamy wrzątku, aby całość zajmowała nieco ponad 1/2 szklanki wody i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodając partiami cukier puder, na koniec powoli wlewamy ostudzoną żelatynę.
Dodatkowo
Galaretki rozpuszczamy w 600 ml wody. Studzimy. Gruszki myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę i wykładamy na masę śmietanową. Gruszki zalewamy lekko tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny lub na całą noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 11.10.2016 14:02
bardzo lubię takie ciasto
anka1988 29.12.2015 21:40
apetyczne, idealne ciasto!
Małgorzata Pin 13.10.2015 17:09
Fajny przepis, na pewno spróbuję.
Benita 13.10.2015 15:46
Uwielbiam takie deserki
Jadwiga/Jaga85 13.10.2015 15:43
Pięknie się prezentuje!
Janina 13.10.2015 15:16
Świetne ciasteczko;)
Renataj 13.10.2015 12:37
Lubie takie ciasta:)
ania2610 13.10.2015 12:29
uwielbiam takie ciasta!
Kajka12 13.10.2015 11:54
Super wygląda :)
gosia56 13.10.2015 11:16
super ciasto
Mniam 13.10.2015 11:07
Takie ciasta lubię najbardziej. Lekkie, owocowe i przede wszystkim bardzo smaczne.
GOSIA18 13.10.2015 10:46
Musi być przepyszne
kasiaw 13.10.2015 10:39
pyszne ciacho
Krystyna32 13.10.2015 10:31
bardzo apetyczne
Maridka19 13.10.2015 10:09
Ależ apetycznie wygląda to ciasto :)
cukiereczek 13.10.2015 10:03
poproszę kawałek tak apetycznie wyglądającego ciasta
cukierenkaklementynki 13.10.2015 09:19
ależ apetycznie wygląda!
VioletoweKucharzenie 13.10.2015 09:02
apetyczne ciacho:-)
IZABELA29 13.10.2015 08:48
fajnie wygląda
Wafelek2601 13.10.2015 08:45
Pyszne ciasto
jagoda5913 13.10.2015 00:49
piękne ciasto
Iwusia 12.10.2015 22:55
lubię takie ciasta
agnieszka214 12.10.2015 22:16
Bardzo smaczne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak