Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Korzenna nalewka z aronii

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

aronia 1,5 kg
cukier 1/2 kg
Cynamon cały Prymat kawałek
Goździki całe Prymat 4 sztuki
laska wanilii 1 sztuka
cytryna 1/2 sztuki
spirytus 1/4 litra
wódka 750 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Korzenna nalewka z aronii

1.
Aronię myjemy, wkładamy na 24 godziny do zamrażarki, mrozimy, dzięki temu pozbywamy się tej charakterystycznej dla niej goryczki, następnie wsypujemy do słoja, czekamy aż się rozmrozi, zasypujemy cukrem, wlewamy alkohol, dodajemy rozciętą laskę wanilii, korę cynamonu, goździki oraz sok wyciśnięty z cytryny, zakręcamy słój i potrząsamy. Odstawiamy na kuchenny parapet w ciepłe miejsce i mieszamy tak przez dwa dni aż cukier się rozpuści.Odstawiamy ją w spokoju na miesiąc. Po tym czasie nalewkę przecedzamy i rozlewamy do butelek, odstawiamy na 2-3 miesiące, im dłużej stoi tym lepsza.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ifa 12.10.2015 07:06
Obowiązkowa nalewka, którą będę robić, już mam aronię w lodówce :-)
danusia19671 11.10.2015 20:31
Też robię taką ;-)
Wafelek2601 11.10.2015 15:37
Super nalewka
MałaMi89 11.10.2015 14:42
Ty wiesz czym mnie skusić... ;)
Renata9 11.10.2015 14:39
Świetna naleweczka :-)
patryska76 11.10.2015 14:36
piękne zdjęcia!!
Małgorzata92 11.10.2015 14:32
Na jesienne wieczory w sam raz :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak