Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto bakaliowo-czekoladowe z chałwą
Kroki postępowania
Ciasto kruche: Z podanych składników zagnieść na stolnicy jednolite ciasto, wylepić dno wyłożonej pergaminem blaszki o wymiarach 25/30 cm. Posmarować powidłami lub marmoladą.
Beza: Białka jaj ubić na sztywno wsypując pod koniec stopniowo cukier puder. Pianę wyłożyć na ciasto i posypać rozdrobnioną mieszanką bakalii. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec 30-35 minut - do zrumienienia bezy. Studzić przy otwartym piekarniku.
Ciasto czekoladowe: Olej, wodę, szklankę cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru. Wystudzić. Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 1/2 szklanki cukru, następnie dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki. Wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak, aby nie naruszyć struktury piany. Wylać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blachy - samo dno, boków nie natłuszczać - takiej samej jak piekliśmy ciasto kruche. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni -do suchego patyczka. Studzić przy otwartych drzwiczkach. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 2 blaty.
Masa chałwowa: 200 ml mleka odlać i rozpuścić w nim proszek budyniowy. Resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gorącego wkruszyć chałwę, mieszać aż się rozpuści, a następnie wlać mieszankę mleka z budyniem i zagotować. Mieszać aż masa zgęstnieje i zabulgocze. Zestawić z ognia, wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu, aż do skończenia.
Przełożenie: Na ciasto kruche wyłożyć połowę masy chałowej i przykryć ciastem czekoladowym. Wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim ciastem czekoladowym. Całość polać polewą czekoladową udekorować pokruszoną chałwą i orzechami.