Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sałatka wielowarzywna

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

kapusta biała 1 kg
cebula 1 kg
ogórki 1 kg
pomidory 1 kg
jabłko kwaśne 1 kg
marchew 1 kg
papryka czerwona 1 kg

zalewa

ocet 10 % 1/2 szklanki
sól 3 łyżki
cukier 1,5 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 5 szt
ziele angielskie 10 ziarenek

Przepis i sposób przygotowania na: sałatka wielowarzywna

Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w piórka. Marchewki i jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pomidory sparzamy chwilę we wrzątku, obieramy ze skóry i wraz z papryką kroimy w paski. Ogórki kroimy w plasterki. Wszystkie warzywa mieszamy, przekładamy do dużego garnka i dodajemy liście i ziele angielskie. Ocet mieszamy z solą i cukrem, zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy warzywa i dusimy na wolnym ogniu około 10 minut. Sałatkę przekładamy do umytych i suchych słoików, ubijamy. Pasteryzujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Słoiki odwracamy do góry dnem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasnaj 11.10.2015 08:45
fajna sałatka na zimę
MałaMi89 10.10.2015 21:57
Do obiadu w zimie idealna :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak