Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka sojowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

soja 1/3 szklanki
mąka tortowa 1 szklanka
mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
cukier puder 1 szklanka
jajko 4 szt
masło 20 dag
proszek do pieczenia 12 gram
aromat cytrynowy 1 szt
papier do pieczenia
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Babka sojowa

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Soję namoczyć przez parę godzin, następnie ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i zmielić.
Krok 1 - Babka sojowa foto
2
Masło utrzeć na puch i stale dodawać po łyżce masy sojowej. Żółtka utrzeć z połową cukru pudru i połączyć z masą sojowo maślaną, aromatem, mąkami i proszkiem do pieczenia.
Krok 2 - Babka sojowa foto
3
Białka ubić na sztywno z resztą cukru i połączyć delikatnie z masą. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 3 - Babka sojowa foto
4
Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Najlepiej smakuje z kwaśną domową konfiturą.
Krok 4 - Babka sojowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 11.10.2015 08:56
Fajna, na słodko nie jadłam.
Justi2401 10.10.2015 19:07
Ciekawa propozycja, nie jadłam jeszcze ciasta z soi :)
mirosława4 10.10.2015 16:42
ciekawe ciasto , zjadłabym kawałek :)
Babeczka35 10.10.2015 15:45
Fajne ciasto:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak