Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy orkiszowe z jabłkiem
Kroki postępowania
Mleko lekko podgrzej, dodaj masło, aby się rozpuściło. W misce wymieszaj mąkę z drożdżami, cukrem i szczyptą soli. Dodaj letnie mleko z rozpuszczonym masłem, wbij jajko, wymieszaj, najlepiej wyrabiać ciasto łyżką, aby się napowietrzyło. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aby wyrosło.
Jabłko obierz i pokrój w małe i cienkie kawałki, wmieszaj do ciasta.
Na patelnię wlej olej ok. 1/2 wysokości patelni. Rozgrzej ją, a potem zmniejsz trochę ogień. Kładź nieduże placki, smaż aż się zezłocą. Nie zwiększaj ognia, bo spalą się z wierzchu a w środku będą nadal surowe. Racuchy odkładaj na papierowy ręcznik by odsączyć nadmiar tłuszczu. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.