Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chlebek pszenny na drożdżach

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
woda letnia 3,5 szkl
sól 3 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
drożdże świeże 30 g

Porada

Do chleba można dodać dowolne dodatki- otręby, ziarna, przyprawy.

Przepis i sposób przygotowania na: chlebek pszenny na drożdżach

Drożdże rozpuścić w po,łowie szklanki wody. Mąkę przesiać do miski, wlać wodę, wsypać cukier, roztwór drożdży, dodatki. Wyrobić ręką do połączeia się składników, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Następnie ciasto odpowietrzyć i przełożyć do blaszek. Przykryć je ściereczką i odstawić jeszcze kwadrans. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 210*C i piec około 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec jeszcze około godziny. Jeśli zacznie się przypiekać za mocno, można zmniejszyć temperaturę. Chleb jest upieczony wtedy, kiedy "stuka" od spodu i z góry. Po wyjęciu z pieca natychmiast wciągamy z blaszek i ustawiamy do góry spodem na 5 minut, żeby odparował. Następnie odwracamy i studzimy na kratce. Jeśli za długo zostawimy chleb do góry spodem, podczas krojenia będzie się odrywać skórka

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 12.10.2015 09:11
domowe pieczywo... najlepsze!
wyattearp 10.10.2015 15:31
uwielbiam domowe pieczywo
Ola1984 10.10.2015 14:23
Fajny chlebek.
Czarnula666 09.10.2015 22:58
Domowe pieczywo najlepsze :-)
Maridka19 09.10.2015 17:56
Pyszny domowy chlebek :)
Justi2401 09.10.2015 17:55
Smaczny i na pewno pachnący chlebuś :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak