Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kaszanką na sosie z grzybów leśnych

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kaszanka Madej Wróbel 500 g
boczek wędzony 200 g
cebula 1 szt.
masło 300 g
jajko 3 szt.
mąka 1 kg
grzyby suszone 30 g
porto 300 ml
tymianek
rozmaryn
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kaszanką na sosie z grzybów leśnych

Pokrój kaszankę w plastry. Posiekaj boczek i cebule i podsmaż na maśle
Dodaj plastry kaszanki i rozdrobnij je drewnianą łyżką. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw farsz do lodówki – schłodzony łatwiej się formuje.
Zagnieć ciasto z mąki, jajek, wody i 100 g masła. Rozwałkuj je i wytnij koła.
Nałóż sporą porcję farszu na ciasto i zaklejaj na zakładkę. Pierogi ugotuj w osolonej wodzie.

Zagotuj porto z ziołami. Dodaj namoczone dzień wcześniej, pokrojone grzyby wraz z wywarem. Rozpuść w sosie masło i redukuj na wolnym ogniu do 2/3 objętości.Polej pierogi sosem i delektuj się aromatem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania321 08.10.2015 15:52
Bardzo ciekawy pomysł :)
Janina 07.10.2015 15:53
Pozwolę sobie wykorzystać przepis ;)
dollce 07.10.2015 15:05
rewelacja :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak