Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe jabłka
W małej miseczce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy mąkę (mąkę koniecznie trzeba przesiać!) z solą i masłem, na środku robimy dołek i wbijamy do niego jajka, a następnie wlewamy drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 5 minut. Następnie przekładamy ciasto do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Przygotowanie nadzienia:
Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny i zasypujemy cukrem i mąką. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy owoce i dusimy/smażymy ok. 10 minut. Pod koniec dodajemy cukier wanilinowy i cynamon. Mieszamy i odstawiamy żeby nadzienie przestygło.
Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Od ciasta odrywamy niewielkie fragmenty, z których formujemy okrągłe, małe placki. Na środek każdego nakładamy po 1 łyżce nadzienia i formujemy okrągłe bułeczki.
Do pieczenia bułeczek wykorzystujmy metalową formę do pieczenia muffinek. Wgłębienia smarujemy masłem i do każdego wkładamy bułeczkę z ciasta drożdżowego. Formę z bułeczkami przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Laski cynamonu rozcinamy wzdłuż na pół, z każdej laski powinna nam wyjść kilka „ogonków” naszych jabłek.
Gdy bułeczki wyrosną smarujemy je roztrzepanym jajkiem i delikatnie wbijamy w ciasto kawałki cynamonu.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy ok. 20-25 minut.