Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjne gołąbki z sosem grzybowym

3.0
(20)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kilka liści
ryż 1 szkl
mięso mielone 25 dag
sól
pieprz
grzyby leśne 20 dag
cebula 1 mała
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
śmietana 30% 4 łyżki
bulion 0,5 l

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjne gołąbki z sosem grzybowym

Liście kapusty gotujemy na pół twardo. Ryż gotujemy z odrobiną soli do miękkości. Mięso mielone smażymy na rumiano. Mieszamy ryż z mięsem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nakładamy porcje farszu na liść i zwijamy gołąbki, układamy w brytfannie i zalewamy bulionem. Dusimy do miękkości. Na patelnię wrzucamy masło, pokrojoną cebulkę, podsmażamy, dodajemy oczyszczone grzyby, smażymy razem. Przekładamy do rondelka, zalewamy 0,5 l wody i gotujemy ok 1 godz. Doprawiamy, dodajemy śmietankę i zaciągamy mąką rozrobiona z wodą. Polewamy gołąbki sosem. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 05.10.2015 23:03
uwielbiam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak