Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto wiśniowy przekładaniec

3.0
(14)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt jasny:

mąka tortowa 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1/3 szklanki
jajko 5 sztuk
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
woda 1 łyżka

Masa z wiśni:

wiśnie z kompotu 500 gramów
sok z wiśni 500 mililitrów
cukier 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki plaskie
dżem wiśniowy 120 gramów

Śmietana:

śmietana 30% 300 gramów
jogurt naturalny 200 gramów
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
cukier 2 łyżki

Biszkopt ciemny:

mąka tortowa 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
kakao 1,5 łyżki
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
sok z wiśni 1 łyżka
jajko 2 sztuki
cukier 1/3 szklanki

Dekoracja:

czekolada mleczna 1/2 sztuki
czekolada gorzka 1/2 sztuki

Porada

Do masy wiśniowej bardzo dobre są wiśnie z nalewki, a biszkopt nasączony alkoholem.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto wiśniowy przekładaniec

Biszkopt jasny:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijać. Do piany z białek wbić po jednym żółtku i dalej całość ubijać.

Do ubitej masy jajecznej dodać przesianą przez sito mąkę tortową wymieszaną z mąka ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać.

Ciasto wylać na blachę (25x35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 35 minut w temperaturze 175 stopni. 

Wiśnie odsączyć na sitku. Potrzebne będzie 500 ml soku z wiśni. Cukier, mąkę ziemniaczaną i trochę soku z wiśni wymieszać. Resztę z 500 ml soku zagotować. Dodać wymieszaną mąkę z cukrem, chwilę pogotować, tak aby powstał kisiel. Dodać wiśnie i wymieszać.

Upieczony jasny biszkopt posmarować dżemem wiśniowym i wyłożyć kisiel z wiśniami, tworząc pasy szerokie na 3 cm i wysokie ok. 2 cm.

Biszkopt ciemny:

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać 2 łyżki soku wiśniowego. Mąkę tortową wymieszać z mąką ziemniaczaną, kakaem i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę (25x35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec 25 minut w temperaturze 175 stopni. Biszkopt powinien być wysokości ok. 1 cm. Upieczony, jeszcze ciepły biszkopt, posmarować dżemem wiśniowym i posmarowaną stroną przyłożyć do masy z wiśniami (biszkopt dla ułatwienia można pokroić w pasy). Starać się docisnąć tak, aby nie rozgnieść ułożonych pasów z wiśni.

Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder, a następnie jogurt naturalny. Zmiksować. Żelatynę zalać 4-5 łyżkami zimnej wody, jak napęcznieje podgrzać do całkowitego rozpuszczenia. Przestudzoną, ale nadal ciepłą połączyć z pianką. Dobrze wymieszać i wyłożyć na ciemny biszkopt. Wyrównać powierzchnię.
Na śmietanie zrobić paski szerokości 1 cm (patyczkami od lodów). Ciasto wstawić do lodówki. Po stężeniu śmietany, pędzelkiem udekorować kontury, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 07.01.2016 13:55
Smaczne ciasto.
Alex_M 02.11.2015 15:21
fajne ciacho :)
fotoviderek 26.10.2015 13:43
Moje smaki :)
MAR3STA 19.10.2015 09:43
uwielbiam ciasta z wiśniami a twoje wygląda znakomicie
IwonaKa 17.10.2015 15:24
do kawki idealne
Ela15 10.10.2015 11:34
wygląda tak, że tylko siadać i zajadać
Margo1 07.10.2015 17:04
Wygląda wyśmienicie
misia53 05.10.2015 23:44
Takie ciasto robi wrazenie , super!
marenka 05.10.2015 20:02
pycha ciacho;-)
Monika-twin 05.10.2015 14:55
super ciasto.
Wiesława1 05.10.2015 11:57
Ale kusisz.Pyszności
dom-agi 05.10.2015 11:01
Wygląda obłędnie!
bietka 05.10.2015 10:05
ślicznie wygląda :)
ben-ka 05.10.2015 08:18
Bardzo apetyczne !
MałaMi89 04.10.2015 22:49
Ale kuszące...
Łukasz15 04.10.2015 22:17
Bardzo dobre
Konczi 04.10.2015 21:57
wygląda oszałamiająco i pewnie tak smakuje
Megg 04.10.2015 21:41
rewelacyjne ciacho
irenka 04.10.2015 20:36
przepyszne to ciacho
Aannkaa82 04.10.2015 20:15
Pyszne ciacho :)
mirosława4 04.10.2015 20:14
poproszę kawałek tego ciacha
Edith85 04.10.2015 20:08
zjadlabym chetnie
MarianM 04.10.2015 20:07
smaczne ciasto
Iwusia 04.10.2015 19:57
pięknie wygląda to ciasto
Renataj 04.10.2015 18:57
W tym roku zrobiłam prawdziwe zapasy wiśni /mrożonych, w kompocie, zasypanych cukrem.../ dlatego każdy pomysł na deser i ciasto z wiśniami wykorzystam z miłą chęcią:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak