Knedle serowe ze śliwkami i dwoma sosami

Ifa

Ifa

Knedle serowe ze śliwkami i dwoma sosami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Knedle

  • twaróg

    250 g
  • mąka orkiszowa

    1 szklanka (mąka jasna)
  • mąka krupczatka

    1/4 szklanki
  • jajko

    1
  • sól

    1 szczypta
  • śliwki węgierki

    8
  • cukier

Sos waniliowy

  • mleko

    1/2 szklanki
  • śmietana kremówka

    1/2 szklanki
  • żółtko jaja

    1
  • cukier

    3 łyżki
  • laska wanilii

    1
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka

Sos śliwkowy

  • śliwki węgierki

    10
  • cukier

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Twaróg przełóż do miski, pokrusz widelcem, dodaj mąki, jajko, sól, wyrabiaj ciasto. Ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleiło się, zawiń w folię spożywczą i schłódź je przez 1 godzinę w lodówce (można dłużej).

2. Ciasto uformuj w wałek, podziel go na 15 części. Śliwki umyj, przekrój, wyjmj pestkę.

3. Kawałki ciasta spłaszczaj w dłoni, na środku układaj połówkę śliwki, posyp płaską łyżeczką cukru, zawiń do środka formując kulkę.

4. W dużym garnku zagotuj wodę, knedle wrzucaj na wrzątek, poczekaj aż wypłyną i wtedy gotuj je ok. 5-6 minut. Wykładaj na talerz.

5. Sos waniliowy: do rondelka wlej mleko i śmietankę, zacznij podgrzewać, wbij żółtko, mieszaj intensywnie, podgotuj nie doprowadzając do wrzenia. Z laski wanilii wyskrob ziarenka, razem z cukrem dodaj do reszty kremu. W kubku rozmieszaj w małej ilości wody mąkę ziemniaczaną, dolej ciepłego płynu i całość wlej do kremu. Krem podgrzewaj ciągle mieszając, nie powinien się jednakże zagotować. Jeśli pojawią się grudki przelej przez sitko.

6. Sos śliwkowy: do rondelka wrzuć pokrojone w małe cząstki śliwki. Gotuj sos przez godzinę, powinien się o połowę zredukować, dodaj cukru. Możesz też taki sos zblendować, by był gładki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

19.10.2015 12:34
te knedle muszą być pyszne :)

msmariusz

05.10.2015 23:32
smakowite te knedle

marzut

05.10.2015 11:13
super przepis

leonowie

05.10.2015 11:11
smak mojego dzieciństwa, a zdjęcie przepiękne:)

jagoda5913

05.10.2015 00:27
pyszne danie

Barbara13

04.10.2015 22:35
pyszne knedelki

Iwusia

04.10.2015 19:58
wspaniały obiadek

kuchcik89

04.10.2015 19:34
pychotka :)

Ada-Gaba

04.10.2015 19:07
pycha obiadek

Malinka

04.10.2015 16:52
Gdybyś mnie zaprosiła na te przepyszne knedle to byłabym u Ciebie baaaardzo szybko ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat