Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchewkowe z kremem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

marchewka 100 g
orzechy włoskie 100 g
jajko 3 szt
cukier puder 2 łyżki
mąka pszenna 70 g
cynamon 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

krem

orzechy włoskie 100 g
mleko 100 ml
cukier kryształ 70 g
masło 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Marchewkowe z kremem

Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Orzechy zmielić. Białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli. Żółtak ubić na puch z cukrem pudrem, dodać marchewkę , orzechy mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Wymieszać, na końcu połączyć z pianą z białek. Ja ciasto upiekłam w trzech foremkach do tartaletek o średnicy 13 cm, ale może użyć jeden większej blaszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Orzechy do kremu zmielić. Mleko z cukrem zagotować, dodać orzechy i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, połączyć z orzechami. Krem wyłożyć na ciasto. Udekorować połówkami orzechów. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MałaMi89 04.10.2015 22:50
Marchewkowego jeszcze nie jadłam.. a o takim z kremem to nawet nie marzyłam ;)
Monika-twin 04.10.2015 21:59
Lubie te ciasto.
norweska20 03.10.2015 23:53
smakowita propozycja
bietka 03.10.2015 21:49
Kasia to ciasto wygląda bardzo smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak