Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastko daktylowe z sosem toffi, kremówką i lodami akacjowymi Waldemara Hołówki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

gorzka czekolada 100 g (1 tabliczka)
daktyle 50 g
masło 1/2 kostki (pokrojona w kawałki)
cukier trzcinowy 150 g (1 szklanka)
jajko 2 szt.
mąka pszenna 150 g (1 szklanka)

Dodatkowo/opcjonalnie

lody
sorbet cytrynowy
bita śmietana
polewa toffi
kakao

Porada

Wybierając gorzką czekoladę zwróćmy uwagę na wysoką zawartość kakao (im wyższa, tym lepiej).

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastko daktylowe z sosem toffi, kremówką i lodami akacjowymi Waldemara Hołówki

Waldemar Hołówka poleca:
Utrzeć żółtka z cukrem, dodać zmiksowane (wcześniej namoczone) daktyle, wymieszać z rozpuszczonym masłem i czekoladą, dodając mąkę przesianą przez sitko. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszać. Gotową masę wlać do wysmarowanych masłem kokilek i piec w temp. 200°C przez 11 minut. Podawać z lodami akacjowymi/ lub sorbetem i sosem toffi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 04.08.2016 14:26
bardzo ciekawe polaczenie, super pomysl
as28 02.10.2015 22:20
prze[is rewelacyjny
Wafelek2601 02.10.2015 21:20
Ciekawy przepis
Stenka 02.10.2015 20:02
smaczne ciasto
wyattearp 02.10.2015 20:01
smakowicie wygląda
norweska20 02.10.2015 19:47
ciekawe zestawienie smaków
Katarzyna47 02.10.2015 18:12
Ciekawe ciasto, chyba się skuszę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak