Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z kremem i gruszkami w winnej galaretce

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

GRUSZKI W WINIE

wino białe wytrawne 2 szkl
woda 1/2 szkl
Goździki całe Prymat 4-5 szt
gruszki twarde 3 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
wiśnie z alkoholu

BISZKOPT

jajko 3 szt
cukier 3/4 szkl
mąka pszenna 1/2 szkl
mąka ziemniaczana 2 łyżki
kakao 1/4 szkl

KREM BUDYNIOWO - ŚMIETANKOWY

mleko 1 1/2 szkl
budyń śmietankowy 1 op
cukier waniliowy 2 łyżki
cukier 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
woda 2 łyżki
śmietana 30% 1/2 szkl
serka mascarpone 125 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z kremem i gruszkami w winnej galaretce

Kroki postępowania

1
Gruszki obrać i pokroić na ósemki wycinając gniazda nasienne. Wino zagotować z wodą i goździkami. Włożyć cząstki gruszek i gotować 5 min. Odstawić wszystko do wystudzenia.
Krok 1 - Ciasto z kremem i gruszkami w winnej galaretce foto
2
Mąki przesiać i wymieszać z kakao. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ustawić mikser na najwyższe obroty i wsypywać porcjami cukier. Kiedy całkiem się rozpuści zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku. Na końcu wsypać mąkę z kakao, delikatnie wmieszać w masę. Wylać do formy o średnicy 25cm z krążkiem papieru na dnie. Nie smarować brzegów. Piec w 160*C przez 30min. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i z wysokości ok 50cm upuścić na podłogę. Wystudzić w formie.
Krok 2 - Ciasto z kremem i gruszkami w winnej galaretce foto
3
Szklankę mleka zagotować razem cukrem i cukrem waniliowym. W 1/2 szklanki mleka rozprowadzić proszek budyniowy i wlać do gotującego się mleka. Ugotować bardzo gęsty budyń. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.
Krok 3 - Ciasto z kremem i gruszkami w winnej galaretce foto
4
Żelatynę namoczyć w wodzie, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Zimną kremówkę ubić i wlać cienkim strumyczkiem przestudzoną żelatynę. Mascarpone ubić i zmiksować z wystudzonym budyniem.
Krok 4 - Ciasto z kremem i gruszkami w winnej galaretce foto
5
Wmieszać ubitą kremówkę.
Biszkopt wyjąć z foremki, ściągnąć papier i włożyć z powrotem. Nałożyć krem.
Gruszki odsączyć na sitku, wyjmując goździki i pociąć na jeszcze mniejsze cząstki. Układać na kremie, a na brzegach wcisnąć wiśnie.
Krok 5 - Ciasto z kremem i gruszkami w winnej galaretce foto
6
Po odsączeniu gruszek, wina powinno zostać 400 ml. Jeżeli jest mniej dolać przegotowaną wodę. Odlać 1/2 szklanki płynu i rozpuścić w nim żelatynę. Połączyć z resztą wina. Kiedy zacznie tężeć, zalać gruszki. Odstawić do lodówki. Smacznego :)
Krok 6 - Ciasto z kremem i gruszkami w winnej galaretce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 16.12.2015 18:11
mm jakie smaki :)
Margo1 27.10.2015 16:38
Bajecznie wyglada
Mala 08.10.2015 20:02
pyszności
Alex_M 06.10.2015 17:59
rewelacja :)
ben-ka 02.10.2015 08:27
Super deserek !
Poison1988 02.10.2015 08:01
krem i gruszki to moje ulubione połączenie! :)
Renataj 01.10.2015 22:05
Wspaniale się prezentuje i pewnie rewelacyjnie smakuje:)
Wiktoria29 01.10.2015 21:48
apetycznie wygląda
irenka 01.10.2015 20:58
bardzo fajny przepis , to ciacho musi być pyszne
dagita 01.10.2015 20:45
Ale bym zjadła kawałeczek :) Najlepiej duży :)
madzialena19 01.10.2015 20:08
Smacznie wygląda ciasto.
RenataZ-et 01.10.2015 19:06
wygląda bardzo apetycznie
Janina 01.10.2015 16:58
Pyszności;)
mysza75 01.10.2015 14:53
jakie pomysłowe ciasto
Saga123 01.10.2015 13:48
aż chce się jeść :)
bietka 01.10.2015 13:42
smakowite ciacho : )
Mama niejadka 01.10.2015 13:14
Super wygląda
pajbek 01.10.2015 12:56
Pyszny :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak