Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus gruszkowy z galaretką pomarańczową

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki 1,5kg pokrojonych
cukier kryształ 1/2 szkl.
galaretka pomarańczowa 2 op.
żelfix 1 op.

Porada

Do musu można dodać nieco utartej skórki pomarańczowej lub siekaną skórkę kandyzowaną.

Przepis i sposób przygotowania na: Mus gruszkowy z galaretką pomarańczową

Kroki postępowania

1
Gruszki umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i odważyć 1,5 kg.
Krok 1 - Mus gruszkowy z galaretką pomarańczową foto
2
Dolać do gruszek pół szklanki wody, garnek nakryć i gotować 10 minut, aż gruszki będą zupełnie miękkie. Odkryć i odparować przez kolejne 10 minut.
Krok 2 - Mus gruszkowy z galaretką pomarańczową foto
3
Całość zmiksować na mus.
Krok 3 - Mus gruszkowy z galaretką pomarańczową foto
4
Wsypać dwa opakowania galaretki pomarańczowej.
Krok 4 - Mus gruszkowy z galaretką pomarańczową foto
5
Po dokładnym wymieszaniu spróbować i dosłodzić - do słodkich gruszek można dodać mniej cukru. Wymieszać do rozpuszczenia.
Krok 5 - Mus gruszkowy z galaretką pomarańczową foto
6
Wsypać żelfix i mieszać, aż zupełnie połączy się z musem. Krótko zagotować stale mieszając.
Krok 6 - Mus gruszkowy z galaretką pomarańczową foto
7
Gorącym muzeum napełnić małe słoiczki, szczelnie zakręcić i postawić dnem do góry. Po kwadransie odwrócić i pozostawić do ostygnięcia.
Nie pasteryzować.
Krok 7 - Mus gruszkowy z galaretką pomarańczową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 01.10.2015 12:56
Fajne zapasy :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak