Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie w sosie śmietanowo-tatarskim

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filety śledziowe 400 g
cebula biała 2 średnie
Cebulka perłowa marynowana Smak do smaku
jabłko winne 2-3 duże
pieczarki marynowane 100 g
majonez tradycyjny 1/2 szkl.
sok z cytryny do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
Sól czosnkowa jodowana Prymat do smaku
miód płynny 1 łyżeczka
cukier kryształ 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w sosie śmietanowo-tatarskim

Kroki postępowania

1
Cebulę pokroić w piórka, lekko posolić, posypać cukrem i skropić sokiem z cytryny - wymieszać, wynieść i pozostawić na 10-15 minut do odgazowania cebuli.
Krok 1 - Śledzie w sosie śmietanowo-tatarskim foto
2
Jabłka utrzeć na największych oczkach tarki, połączyć ze śmietaną.
Krok 2 - Śledzie w sosie śmietanowo-tatarskim foto
3
Osączone z zalewy octowej pieczarki i cebulki perłowe drobniutko posiekać lub zmiksować w rozdrabniacza z dodatkiem majonezu. Wymieszać z jabłkami w śmietanie.
Krok 3 - Śledzie w sosie śmietanowo-tatarskim foto
4
Do sosu wmieszać odgazowaną cebulę, dodać łyżeczkę płynnego miodu, sporo białego pieprzu, ew. nieco cukru i soku z cytryny, jeśli smak jest za mało wyrazisty.
Krok 4 - Śledzie w sosie śmietanowo-tatarskim foto
5
Śledzie osączyć z oleju lub słonej zalewy (ew. opłukać) i pokroić w dowolne kawałki - dodać do reszty składników. Wymieszać dokładnie.
Krok 5 - Śledzie w sosie śmietanowo-tatarskim foto
6
Śledziki nakryć lub przełożyć do szczelnego pojemnika i wstawić na dobę do lodówki.
Krok 6 - Śledzie w sosie śmietanowo-tatarskim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 01.10.2015 11:58
Pyszne śledziki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak