Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maślaki w śmietanie

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby leśne 0,7 kg maślaków
cebule 2 sztuki
śmietana 30% 250 ml
masło 2 łyżki
koperek 1/2 pęczka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
sól i pieprz
mąka pszenna 1 łyżeczka

Porada

Sos smakuje bardzo dobrze podany z pieczywem , ziemniakami czy kaszą. Może być podany jako dodatek do mięs lub ryb.

Przepis i sposób przygotowania na: Maślaki w śmietanie

Kroki postępowania

1
Maślaki oczyścić , obrać ze skórki.
Większe grzyby pokroić w ćwiartki , mniejsze przekroić na pół ( odrzucić korzeń lub zostawić).
Grzyby gotować 30 min , odcedzić, przełożyć do garnka.
Krok 1 -  Maślaki w śmietanie foto
2
Cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać do grzybów.
Krok 2 -  Maślaki w śmietanie foto
3
Całość zalać śmietaną , dodać liście laurowe.
Dusić razem 30 min , w między czasie doprawić solą , pieprzem oraz posiekanym koprem.
Krok 3 -  Maślaki w śmietanie foto
4
Mąkę połączyć z paroma łyżami sosu , przelać go garnka , wymieszać.
Zostawić na gazie do zgęstnięcia sosu.
Krok 4 -  Maślaki w śmietanie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 22.01.2016 09:19
bardzo lubię taki sosik :)
Mniam 02.10.2015 11:56
Zdjęcie oddaje ten smak i zapach grzybów. Rewelacyjne!
Renataj 29.09.2015 21:05
Tegoroczny brak grzybów w lasach działa na mnie dołująco a widok tego dania wywołuje u mnie ogromny głód:)
Grazyna0211 29.09.2015 20:58
lubię maślaczki w śmietanie
marcia7 29.09.2015 17:11
moje ukochane grzyby

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak