Sposób przygotowania

Krok 1 / 5

Wybór ryżu so sushi jest bardzo istotny. Ja zazwyczaj kupuję specjalny do sushi. Ryz powinien być krótkoziarnisty. Ryż płuczemy pod bieżącą wodą do omentu, aż woda będzie przejrzysta. Wówczas zalewamy go wodą i odstawiamy na 30 min. Odlewamy wodę i zalewamy czystą na 500 g ryżu 800 ml wody . Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciemdo ostygnięcia. W rondelku podgrzewamy ocet ryżowy i cukier do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Taką mieszanką doprawiamy ostudzony ryż i przygotowujemy składniki do uzupełnienia. Łososia kroimy na paski, paluszki rybne i krewetki (najlepiej w tempurze) smażę w piuekarniku. mango obieram i również kroję na paski


Komentarze

  • 1
    fb_img_1444562273221
    Opublikowano

    Poison1988

    Pychotka :) ja robiłam wczoraj ale jakoś czasu na dodanie nie ma :(
  • 0
    original
    Opublikowano

    mysza620

    z czasem na dodawanie niestety zawsze problem
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    jasiek

    widać wprawę
  • 0
    original
    Opublikowano

    mysza620

    z tą wprawą to ciężko , ale uczę się
  • 1
    309028_107082369407725_478731842_n
    Opublikowano

    Czarnula666

    Sushi bym mogła jeść codziennie :-) Też mam tych zdjęc troche ale tak jak Poison1988 mówi - brak czasu :-)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !