Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony faszerowany ryżem i pieczarkami kurczak

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1 szt
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat do smaku
ser żółty 10 dag
sól i pieprz do smaku
pieczarki 20 dag
ryż 0,75 szkl
masło 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony faszerowany ryżem i pieczarkami kurczak

Kroki postępowania

1
Kurczaka myjemy i osuszamy. Usuwamy gruczoł łojowy z kupra i odcinamy kuper. Odcinamy jak najdłuższy kawałek szyi, ale pozostawimy całą skórę. Kurczaka stawiamy stroną kupra do góry. Ostrożnie oddzielamy kostki grzbietu od mięsa i skóry. Delikatnie wyłamujemy stawy i przecinamy wszystkie więzadła. Ostrożnie wyrywamy korpus. Kości ze skrzydeł i nóżek nie usuwamy żeby kurczak przypominał kurczaka. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę.
Krok 1 - Pieczony faszerowany ryżem i pieczarkami kurczak foto
2
Skórę nacieramy przyprawami i odstawiamy.
Krok 2 - Pieczony faszerowany ryżem i pieczarkami kurczak foto
3
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry, podsmażamy na łyżce masła doprawiając do smaku.
Krok 3 - Pieczony faszerowany ryżem i pieczarkami kurczak foto
4
Mięso połączyć z ugotowanym wcześniej ryżem.
Krok 4 - Pieczony faszerowany ryżem i pieczarkami kurczak foto
5
Pieczarki łączymy z ryżem, mięsem oraz pokrojonym w kostkę serkiem. Doprawiamy farsz do smaku.
Krok 5 - Pieczony faszerowany ryżem i pieczarkami kurczak foto
6
Farsz następnie wkładamy w skórę kurczaka, nadając mu kształt. Związujemy dratwą szyję oraz miejsce kupra. Można dodatkowo związać nóżki. Kurczaka znów nacieramy przyprawami, kładziemy kilka wiórek masła i pieczemy w temp. 180 stopni przez około 50-55 minut na 15 minut przed końcem odkrywamy, aby kurczak się zrumienił.
Krok 6 - Pieczony faszerowany ryżem i pieczarkami kurczak foto
7
Podajemy na ciepło.
Krok 7 - Pieczony faszerowany ryżem i pieczarkami kurczak foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aannkaa82 28.09.2015 17:23
Bardzo interesujący przepis :)
Anna169Hosz 28.09.2015 14:03
Lubię takie obiadki:)
gusia1000 28.09.2015 13:41
Syte jedzenie.
Mniam 28.09.2015 13:01
Muszę kiedyś tak zrobić, bo nigdy jeszcze w ten sposób nie wycinałam kurczaka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak