Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb mieszany z oregano

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 650 60 dag
mąka żytnia 40 dag
drożdże świeże 5 dag
ziemniaki ugotowane 60 dag
sól 2 łyżki płaskie
oregano 3 łyżki
mleko 3/4 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb mieszany z oregano

Kroki postępowania

1
Mleko lekko podgrzać 0,25 litra mleka zmiksować z ziemniakami
Krok 1 - Chleb mieszany z oregano foto
2
Drożdże przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy drożdże wyrosną dodać je do wymieszanej mąki żytniej i pszennej oraz soli.
Krok 2 - Chleb mieszany z oregano foto
3
Wsypać oregano, wlać lekko podgrzane mleko 0,5 l. Dodać masę mleczno ziemniaczaną
Krok 3 - Chleb mieszany z oregano foto
4
Zagnieść ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie przełożyć o foremek i znów pozostawić aby ciasto podrosło.

Krok 4 - Chleb mieszany z oregano foto
5
Piecz w temp. 180 stopni przez 50-60 minut.
Krok 5 - Chleb mieszany z oregano foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 28.09.2015 13:42
Swojski, najlepszy.
Alex_M 28.09.2015 12:27
bardzo lubie ziemniaczane chleby
jagoda5913 28.09.2015 10:49
z ziemniakami jeszcze nie robiłam chleba ,musze wypróboweać

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak