Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Herbaciane ciasto ze śliwkami i bezą cappuccino

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4
cukier 1 i 1/4 szklanki
ekstrakt waniliowy 1 łyżka
herbata 1 szklanka mocnego naparu
olej 1/2 szklanka
mąka pszenna 2 szklanki
mąka ryżowa 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
cappuccino waniliowe 1 łyżka
śliwki
cukier brązowy 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Herbaciane ciasto ze śliwkami i bezą cappuccino

2 jajka i 2 żółtka ucieramy ze szklaną cukru/ksylitolu. Dodajemy naprzemiennie składniki suche (wymieszane mąki, proszek do pieczenia i szczyptę soli), napar z herbaty i olej. Perfumujemy ekstraktem waniliowym.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy o średnicy 26 cm. Ciasto posypujemy brązowym cukrem. Układamy połówki śliwek skórką do dołu. Owoce w trakcie pieczenia zapadną się na spód ciasta.
2 białka ubijamy z 1/4 szklanki cukru/ksylitolu . Pod koniec dodajemy cappuccino- masa nie musi być ubita na sztywno, tak jak na bezę, wręcz przeciwnie powinna być lekko płynna. Masę wylewamy na śliwki. Ciasto pieczemy ok. 90 minut (do tzw. suchego patyczka, każdy piekarnik inaczej piecze), temp. 180-190 stopni, termoobieg.- po ok. 50 minutach przykrywamy wierzch ciasta papierem do pieczenia, żeby ciasto się nie przypaliło. Ciasto możemy podawać nawet lekko ciepłe. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak