Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik makowo-śmietankowy z roladkami.

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 sztuki
cukier pół sztuki
mąka tortowa 1 szklanka
mak 1 szklanka
sól szczypta
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Biszkopt na roladę

jajko 3 sztuki
cukier 3 łyżki
mak 3 łyżki
mąka tortowa 3 łyżki
woda zimna 3 łyżki
sól szczypta
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa śmietankowa

śmietana kremowa 30% 2 szklanki
cukier puder do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
gorąca woda kilka łyżek

Dodatkowo

galaretka cytrynowa 1 sztuka
powidła śliwkowe kilka łyżek

Porada

Ja użyłam gotowy mielony suchy mak.Torcik przekładałam w zamkniętej tortownicy.Brzegi wyłożyłam folią aluminiową.

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik makowo-śmietankowy z roladkami.

1.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru,dodajemy żółtka i chwilę ubijamy.Na koniec dajemy mąkę,proszek do pieczenia i mak ( suchy i zmielony ),delikatnie mieszamy.Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,o średnicy 23 cm.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony.Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru,dodajemy żółtka i wodę i chwilę ubijamy.Następnie dodajemy mąkę,proszek do pieczenia i mak ( suchy,zmielony ),delikatnie mieszamy.Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm 35 cm.Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczony gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w czystą ściereczkę.Studzimy.
3.Gdy biszkopt na roladę przestygnie smarujemy go powidłem i zwijamy w roladę,następnie kroimy w plastry.
4.Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody,następnie studzimy.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku,wlewamy przestudzoną żelatynę i chwilę ubijamy.
5.Przekrojone krążki biszkoptu przekładamy ubitą śmietaną,smarujemy również wierzch tortu.Następnie na wierzchu układamy roladki.
6.Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do lekkie stężenia.Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ja na torcik.Torcik wkładamy do lodówki do stężenia,najlepiej na całą noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 06.05.2017 08:39
Dziękuję:)
Ela15 11.10.2015 13:41
świetny torcik
Babeczka35 01.10.2015 08:32
Dziękuję:)
ttrytka 29.09.2015 00:08
smakowite łakocie
Babeczka35 28.09.2015 08:36
Dziękuję bardzo:)
Grazyna0211 27.09.2015 16:14
wspaniały tort
Maridka19 27.09.2015 15:54
Super ten torcik
inka2012 27.09.2015 14:27
wygląda pysznie :)
Babeczka35 27.09.2015 13:40
Dziękuję i zapraszam:)
Krystyna32 27.09.2015 13:26
piękny i pyszny !
marenka 27.09.2015 12:19
wygląda przepięknie...;-)
Wacław 27.09.2015 11:20
przepyszny ten torcik :-)
agnieszka214 27.09.2015 10:30
ciasta sa dla mnie pysznością
Futka 27.09.2015 09:53
Bajeczny torcik :) Niebo dla podniebienia :)
IZABELA29 27.09.2015 09:42
pysznie wygląda
Ewelina1991 27.09.2015 09:21
piękny torcik
Agnieszka-87-25 27.09.2015 09:18
znakomite ciasto!
Damiano
Damiano 27.09.2015 08:55
wygląda smakowicie
cukiereczek 27.09.2015 07:56
no z rana takie słodkości REWELACYJNIE
bogusia 82 26.09.2015 23:38
piękny i smaczny torcik:)
halina17 26.09.2015 23:23
Dobry tort.
gosia1988 26.09.2015 21:00
rewelacyjnie wygląda i pewnie super smakuje
gusia1000 26.09.2015 20:45
Wypiek pod mój smak.
Bernadeta1 26.09.2015 19:58
Na pewno smakuje rewelacyjnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak