Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

GRISSINI – włoskie paluszki chlebowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 150 g
woda ciepła 90 ml
oliwa 2 łyzeczki
drożdże suche 1 łyzeczka
cukier 1 łyzeczka
sól 0,5 łyzeczki

Porada

( jeśli wolicie bardziej złote niż ja, trzymajcie dłużej! )

Przepis i sposób przygotowania na: GRISSINI – włoskie paluszki chlebowe

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą miksujemy, do momentu uzyskania gładkiej masy.

Formujemy kulę, smarujemy pozostałą oliwą i odstawiamy przykrytą ściereczką na ok. godzinę ( w ciepłe miejsce ).

Po godzinie rozwałkowujemy na ok. 0,5 cm i odstym nożem odkrawamy cienkie paseczki.

Każdy paseczek delikatnie rolujemy i rozciągamy.

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie delikatnie smarujemy oliwą ( za pomocą pędzelka ).

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika ( z termoobiegiem ) na ok. 10-13 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 27.09.2015 22:03
Ślicznie wyszły !
Czarnula666 26.09.2015 21:21
Pięknie wyglądają :-)
Aannkaa82 26.09.2015 16:45
Uwielbiam ale nigdy nie robiłam sama, muszę spróbować :)
dollce 26.09.2015 15:40
Pyszności :)
paulina2157 26.09.2015 14:21
jakie cieniutkie wyszły

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak