Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszczyk czerwony

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 2 szt
buraki czerwone 50 dag
woda 1 l
kostka rosołowa szt
sól i pieprz
Liść laurowy suszony Prymat 2szt
ziele angielskie 3 szt
śmietana 18 proc 3 łyżki
ocet 3 łyżki
mąka łyżka
ziemniaki 50 dag
cebula 1/2 szt
słonina 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Barszczyk czerwony

Skrzydełka myjemy, buraki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową, liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy do miękkości. Pod sam koniec barszczyk doprawiamy solą, pieprze i octem. Śmietanę mieszamy z mąką, 5 łyżkami zimnej wody i 3 łyżkami gorącej zupy i zagęszczamy barszczyk. Słoninę i cebulę kroimy w kostkę. Słoninę podsmażamy i w połowie smażenia podsmażamy cebulę. Ziemniaki obieramy, gotujemy i tłuczemy. Ziemniaki mieszamy z cebulą i słoniną. Na talerz wykładamy porcję ziemniaków formując kulki i zalewamy barszczykiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 30.09.2015 08:54
fajny barszczyk
gosia56 26.09.2015 08:47
super buzia;)
Aleksandra/Olcia 25.09.2015 09:07
hehhe świetnie podane.
jagoda5913 25.09.2015 00:07
uwielbiam barszczyki
IKrakowianka 24.09.2015 23:13
pyszny barszczyk
Róża1 24.09.2015 22:48
pięknie podany !! na pewno dzieciaczki polubią :-).
agaK. 24.09.2015 21:13
Super dla dzieci:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak