Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia V: Ryba w pomidorach z oliwkami i kaparami odc. 20

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dorsz 500 g
suszone pomidory 5 szt.
pomidory pelati 1 puszka
pomidory 2 szt.
cukier brązowy 1 łyżka
czosnek 1-2 ząbki
oliwki czarne 100 g
kapary 2 łyżki
ryż 200 g
bazylia
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
tymianek
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Porada

Aby zrównoważyć kwaśny smak pomidorów wystarczy dodać odrobinę słodyczy w postaci cukru lub startej marchewki.

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia V: Ryba w pomidorach z oliwkami i kaparami odc. 20

Kroki postępowania

1
Przygotuj wszystkie składniki.
Krok 1 - Przepis dnia V: Ryba w pomidorach z oliwkami i kaparami odc. 20 foto
2
Rybę kroimy na 4 kawałki i posypujemy chili pieprzem cayenne, pieprzem mielonym i świeżo mieloną solą morską.
Krok 2 - Przepis dnia V: Ryba w pomidorach z oliwkami i kaparami odc. 20 foto
3
Czosnek kroimy w pasterki. Świeże pomidory wkładamy na 2-3 minuty do gorącej wody, a następnie do zimnej. Obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki.
Krok 3 - Przepis dnia V: Ryba w pomidorach z oliwkami i kaparami odc. 20 foto
4
Do dużego garnka wlewamy olej z suszonych pomidorów. Na oleju podsmażamy czosnek i dodajemy tymianek (ok. 1 łyżkę). Po chwili dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory i smażymy ok. 1-2 minuty. Następnie dodajemy pomidory pelati. Żeby zrównoważyć kwaskowaty smak pomidorów dodajemy cukier i gotujemy.
Krok 4 - Przepis dnia V: Ryba w pomidorach z oliwkami i kaparami odc. 20 foto
5
Suszone pomidory kroimy w paski, oliwki w połówki i dodajemy je do garnka. Następnie dodajemy listki świeżej bazylii. Na górze układamy kawałki ryby i gotujemy około 10 minut. Czas gotowania zależy od grubości ryby. Pod koniec dodajemy 2 łyżki kaparów. Całość można doprawić wg. uznania solą morską i pieprzem czarnym.
Krok 5 - Przepis dnia V: Ryba w pomidorach z oliwkami i kaparami odc. 20 foto
6
Podajemy z ryżem lub chrupkim pieczywem, ozdabiamy bazylią.
Danie możemy przygotować z dowolną świeżą białą rybą morską np. z mintajem, solą.
Krok 6 - Przepis dnia V: Ryba w pomidorach z oliwkami i kaparami odc. 20 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak