Przepis i sposób przygotowania na: Knedle ze śliwkami i cynamonem
Kroki postępowania
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy.
Następnie mielimy je w maszynce do mięsa wraz serem białym i łączymy oba składniki.
* Najlepiej zrobić to dzień wcześniej i wstawić masę serowo - ziemniaczaną do lodówki. Knedelki ze schłodzonych ziemniaków wychodzą najlepsze.
W moździerzu mieszamy ze sobą 3 łyżeczki cukru trzcinowego i 1 łyżeczkę cynamonu, a powstałą mieszanką obsypujemy wnętrze śliwek.
* Najlepsze do knedli są śliwki węgierki. Jeśli mamy większe śliwki, to do przygotowania knedli użyjmy ich połowy przekrojonej na pół (dwóch ćwiartek). Tym razem zrobiłam knedle z 3/4 śliwek węgierek i 1/4 dużych śliwek - obie wersje są pyszne.
Życzę smacznego! :)