Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czterosmakowe przekładane jabłkami

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kakaowe

masło 1/2 kostki
cukier 1/2 szklanki
jajko 2 szt
mąka pszenna 2/3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 1 łyżka

Ciasto makowe

masło 1/2 kostki
cukier 1/2 szklanki
jajko 2 szt
mąka pszenna 2/3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mak 4 łyżki suchego

Ciasto kokosowe

masło 1/2 kostki
cukier 1/2 szklanki
jajko 2 szt
mąka pszenna 2/3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
wiórki kokosowe 1/2 szklanki

Ciasto orzechowe

masło 1/2 kostki
cukier 1/2 szklanki
jajko 2 szt
mąka pszenna 2/3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
orzechy włoskie 50 g mielonych

Do przełożenia

jabłka 2 kg
cukier 1 szklanka
galaretka cytrynowa 2 szt

Polewa

czekolada mleczna 100 g
mleko 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czterosmakowe przekładane jabłkami

1. Ciasto kakaowe: Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem. Następnie dodajemy żółtka i razem miksujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i dokładnie miksujemy. Ciasto wyjdzie gęste. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy szpatułką z ciastem. Na początku nie będzie to łatwe, ale potem ciasto zrobi się trochę bardziej płynne. Blaszkę o wymiarach 22 x 37 cm wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na nim gotowe ciasto. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach i studzimy. Pozostałe 3 ciasta przygotowujemy w taki sam sposób, z tym że do ciasta makowego dajemy zamiast kakao mak, do ciasta kokosowego wiórki kokosowe a do orzechowego mielone orzechy. Każdy placek pieczemy w osobnej blaszce.

2. Jabłka: Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy na dużą patelnię, dosypujemy cukier i smażymy kilka minut aż jabłka zmiękną. Następnie do gorących jabłek wsypujemy obie galaretki i dokładnie mieszamy, aby się rozpuścimy. Ciepłymi jabłkami przekładamy zimne blaty ciasta w dowolnej kolejności. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia jabłek a następnie wstawiamy do lodówki do stężenia galaretki. Czekoladę rozpuszczamy na parze i mieszamy z mlekiem. polewą dekorujemy ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magda1976 22.06.2017 11:04
Już ślinka cieknie
KORAL 02.02.2016 09:21
Super ciasto....
Beata73 04.12.2015 08:06
fajnie wygląda
gusia1000 10.11.2015 19:35
Smaczne ciasto.
dagita 28.09.2015 18:42
Takie równe bo każdy placek pieczony jest osobno i nic nie trzeba przekrajać :)
iziona 27.09.2015 18:52
Jaki równiutki jestem pod wrażeniem i przepisu i wyglądu ciasta :)
Marwit 26.09.2015 00:03
Wygląda obłędnie...Pycha!
Małgorzata Pin 25.09.2015 18:14
Idealne ciacho.
dagita 25.09.2015 15:24
Dziękuje bardzo za tyle miłych komentarzy :)
magda1976 25.09.2015 13:53
Ślicznie wygląda
wyattearp 25.09.2015 12:29
pysznie wygląda
Wiesława1 25.09.2015 09:28
Perfekcyjne!!!
Mniam 25.09.2015 09:23
Pięknie wygląda. Zabieram tą kostkę do kawy :)
Krystyna32 25.09.2015 09:11
bardzo apetyczne
Maridka19 25.09.2015 09:07
Ciasto idealne z każdej strony
luna76 25.09.2015 08:32
idealne!!! :)
Krzysztof15 25.09.2015 06:25
wyglada apetycznie
Iwusia 24.09.2015 23:36
ale ono pięknie wygląda
halina17 24.09.2015 23:09
Pysznie wygląda ciasto - perfekcja wykonanie :)
Róża1 24.09.2015 22:54
super ciacho !!! , ale bardzo pracochłonne :-)
kloruś 24.09.2015 22:22
chętnie bym skosztowała!
wwwiolka 24.09.2015 21:23
Bardzo fajny przepis.
Wiktoria29 24.09.2015 20:46
co za rozpusta, wygląda obłędnie
mirosława4 24.09.2015 20:01
zapewne jest smaczne tylko trochę pracochłonne
IZABELA29 24.09.2015 18:44
lubie takie przekładańce

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak