Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb mieszany na zakwasie żytnim bez wyrabiania

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ DZIEŃ I

mąka żytnia pełnoziarnista 250 g
mąka pszenna typ 650 200 g
mąka pszenna pełnoziarnista 100 g
woda ciepła +/- 500 ml
zakwas żytni pełnoziarnisty 10 łyżek
sól 10 g

~ DZIEŃ II

mąka kukurydziana 4-5 łyżek
siemię lniane złociste 2-3 łyżki
słonecznik łuskany 3 garści

Porada

Chleb wychodzi ciężki, kwaśny o zbitym i wilgotnym miąższu - typowy chlebek żytni razowy na zakwasie.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb mieszany na zakwasie żytnim bez wyrabiania

Kroki postępowania

1
~ DZIEŃ I - zaczynam ok. godz.18-20

Połączyć mąkę żytnią z obiema mąkami pszennymi, dodać sól.
Krok 1 -  Chleb mieszany na zakwasie żytnim bez wyrabiania foto
2
Zakwas połączyć z ciepłą wodą i dokładnie wmieszać.
Krok 2 -  Chleb mieszany na zakwasie żytnim bez wyrabiania foto
3
Płyn wlać do mąki i dokładnie wymieszać łyżką.
Krok 3 -  Chleb mieszany na zakwasie żytnim bez wyrabiania foto
4
Naczynie nakryć i pozostawić na 12-15 godzin w dość chłodnym miejscu (max 20*C).
Krok 4 -  Chleb mieszany na zakwasie żytnim bez wyrabiania foto
5
~ DZIEŃ II

Ciasto powinno się rozrzedzić i mieć wyraźne pęcherzyki powietrza.
Nie musi znacznie pod rosnąć!
Krok 5 -  Chleb mieszany na zakwasie żytnim bez wyrabiania foto
6
Do zaczyna dosypać pozostałe składniki, czyli złocisty len, słonecznik i mąkę kukurydzianą, która zwiąże ciasto.
Krok 6 -  Chleb mieszany na zakwasie żytnim bez wyrabiania foto
7
Masę przelać do długiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 7 -  Chleb mieszany na zakwasie żytnim bez wyrabiania foto
8
Powierzchnię posypać słonecznikiem i ew. innymi ulubionymi ziarenkami.
Foremkę owinąć w torebkę folkową, wstawić do piekarnika, włączyć światełko i pozostawić ciasto na 3-5 godzin do wyrośnięcia - czas zależny jest od siły (mocy) zakwasu.
Krok 8 -  Chleb mieszany na zakwasie żytnim bez wyrabiania foto
9
Kiedy masa wypełni foremkę zdjąć folię, wstawić keksówkę do zimnego piekarnika, włączyć dolną i górną grzałkę i nastawić termostat na 220*C a czas na 50-60 minut.
Po upłynięciu wyznaczonego czasu wyjąć bochenek z foremki, zdjąć papier i dopiekać chleb na kratce, z włączonym termoobiegiem, przy temp. 180*C przez20-25 minut.
Krok 9 -  Chleb mieszany na zakwasie żytnim bez wyrabiania foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Spoko 24.09.2015 12:59
pyszny chlebek
kasiaw 24.09.2015 09:41
chętnie wypróbuję
w mojej kuchni 24.09.2015 09:05
apetycznie się upiekł
myszka6 24.09.2015 09:02
Muszę go zrobić, wygląda pysznie.
olkaaa 24.09.2015 07:38
Muszę zrobić.
jagoda5913 24.09.2015 00:30
pyszny chlebek
Czarnula666 23.09.2015 21:06
Super chlebek :)
Łukasz15 23.09.2015 20:05
Przepysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak