Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ragout- królik duszony w winie

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

nogi z królika 600 g
pomidory 4 szt
wino białe wytrawne 1/2 szkl
boczek wędzony 100 g
mąka pszenna 1 łyżka
woda 2-3 łyżki
cebula 2 szt
sól i pieprz
śmietana 18 proc 2 łyżki
smalec

Przepis i sposób przygotowania na: Ragout- królik duszony w winie

Mięso kroimy na mniejsze kawałki. Usuwamy grubsze kości i panierujemy w mące. Kładziemy na patelni z dobrze rozgrzanym tłuszczem, smażymy mieszając. Kiedy delikatnie się zrumieni dodajemy pokrojony w kostkę boczek.

Pomidory obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Dodajemy do mięsa razem z posiekaną cebulą, solą i pieprzem. Całość podlewamy winem oraz wodą. Dusimy pod przykryciem koło 40 minut. Pod koniec dodajemy śmietanę. Tak przygotowanego królika podajemy z ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 08.09.2016 08:36
Dawno nie jadłam a wygłąda smacznie
IZABELA29 26.09.2015 10:58
smaczne i delikatne mięsko
sammakko 22.09.2015 22:39
Dziękuje bardzo :) Jeżeli królika przygotuje się w odpowiedni sposób może smakować podobnie do kurczaka ;)
Ewa Wojtaszko 22.09.2015 16:47
nigdy nie jadłam królika,,,
Wacław 22.09.2015 13:55
przepyszne danie :-)
Mniam 22.09.2015 12:06
Smaczne i delikatne mięsko wspaniale przygotowane.
Saga123 22.09.2015 11:01
ciekawy pomysł :)
luna76 22.09.2015 10:57
wspaniałe danie :)
Kuchenka 22.09.2015 10:43
wspaniale wygląda
Futka 22.09.2015 10:09
Świetna i niezwykle smakowita propozycja :)
bertpvd 22.09.2015 09:48
Świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak