Amur na poduszce ryżowo - warzywnej

Amur na poduszce ryżowo - warzywnej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • filety rybne

    (z amura)
  • ryż

    100 g
  • marchewka

    1 szt.
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • cebula biała

    1 szt.
  • oliwa z oliwek

  • masło

PRZYPRAWY

  • przyprawa do ryb

  • tymianek

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Amur na poduszce ryżowo - warzywnej
Propozycja na delikatną i smakowitą rybkę z rodziny karpiowatych, przygotowywaną na parze oraz kładzioną na poduszce ryżowo - warzywnej z nutą tymianku. Zdrowo i pożywnie :)

PRZYGOTOWANIE:

Z amura usuwamy skórę oraz ości, dzielimy na filety i oprószamy je solą oraz przyprawą do ryb i owoców morza - odstawiamy na chwilę.
Krok 2 - Amur na poduszce ryżowo - warzywnej
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie.

Cebulkę drobno kroimy i szklimy ją na oliwie z oliwek.
Krok 3 - Amur na poduszce ryżowo - warzywnej
Marchewkę również kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do zeszklonej cebulki - chwilę razem przesmażamy.
Krok 4 - Amur na poduszce ryżowo - warzywnej
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, sól do smaku oraz łyżeczkę tymianku i podlewamy całość 100 ml wody - dusimy pod przykryciem około 5 minut.
Krok 5 - Amur na poduszce ryżowo - warzywnej
Po tym czasie, do podduszonych warzyw dodajemy ugotowany ryż oraz łyżeczkę masła i przesmażamy całość przez chwilę, doprawiając wszystko solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 6 - Amur na poduszce ryżowo - warzywnej
W międzyczasie, przyprawione filety amura przekładamy na folię aluminiową.

Na każdy kawałek ryby układamy plaster masła i zawijamy w papiloty.

Papiloty układamy w naczyniu do gotowania na parze lub garnku ze specjalną wkładką i parujemy około 15 minut.

Gotowe filety układamy na poduszce ryżowo - warzywnej i dekorujemy zieleniną.

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

dollce

03.10.2015 14:27
apetyczna propozycja

Barbara13

22.09.2015 21:28
ojojoj jak smacznie się prezentuje

Anna133

22.09.2015 20:21
wspaniałe dnie

Justi2401

22.09.2015 15:27
Przepysznie przygotowana rybka :)

Aleksandra/Olcia

22.09.2015 12:57
smakowicie podane ,amura uwielbiam

luna76

22.09.2015 10:59
rozkosz dla podniebienia :)

Anna169Hosz

22.09.2015 10:17
Pyszne jedzenie!

bertpvd

22.09.2015 09:49
Piękne danie

ben-ka

22.09.2015 09:41
Smaczna rybka.

Madzai

22.09.2015 09:19
Idealny obiad :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat