Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki w sosie pomidorowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Pulpeciki

włoszczyzna 1/2
mięso mielone wieprzowe 500 g
mleko 1/2 szklanki
bułka czerstwa 1
Bułka tarta klasyczna Prymat 50 g
jajko 2
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
sól do smaku
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat do smaku

Sos pomidorowy

pomidory krojone z puszki 1
Bazylia suszona Prymat do smaku
oregano do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
sól do smaku
mąka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki w sosie pomidorowym

Kroki postępowania

1
Do garnka wlewamy 1 l wody i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy włoszczyznę i gotujemy ok.10 minut.
Krok 1 - Pulpeciki w sosie pomidorowym foto
2
Czerstwą bułkę maczamy w mleku. Łączymy z mięsem mielonym i pozostałymi składnikami na pulpeciki. Doprawiamy przyprawami do smaku.
Krok 2 - Pulpeciki w sosie pomidorowym foto
3
Z otrzymanej masy mięsnej formujemy niewielkie pulpeciki, które gotujemy ok.15 min. w naszym wywarze z włoszczyzny. Następnie wyjmujemy pulpeciki z wywaru.
Krok 3 - Pulpeciki w sosie pomidorowym foto
4
Połowę wywaru odlewamy - nie będzie nam już potrzebny. Do pozostałej części dodajemy pomidory i doprowadzamy do wrzenia. Sos zagęszczamy 2 łyżkami mąki rozprowadzonymi w niewielkiej ilości wody, ponownie doprowadzamy sos do wrzenia, doprawiamy przyprawami i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Pulpeciki polewamy sosem pomidorowym.
Krok 4 - Pulpeciki w sosie pomidorowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak