Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bagietki paryskie

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże świeże 10 g
cukier 1/2 łyżki
woda letnia 375 ml
masło 20 g
mąka orkiszowa 500 g (typ 630)
sól 1 łyżka
sezam
mak

Przepis i sposób przygotowania na: Bagietki paryskie

1. W dużej misce lub misie robota stacjonarnego rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i ciepłą wodę. Mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. Przykrywamy ściereczką i czekamy ok. 10 minut by drożdże się spieniły.

2. Do drożdży dosypujemy przesianą mąkę i sól, dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Wszystko dobrze wyrabiamy, najlepiej sprawdzi się robot z hakiem, ale możemy też ręcznie. Ciasto wyrabiamy 10 minut. To ważne, bo wówczas jest bardziej puszyste po upieczeniu. Ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypany mąką blat, jeszcze raz delikatnie ugniatamy, po czym dzielimy je na 4 równe części. Każdą część formujemy na ok. 30-40 cm długości wałki. Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy bagietkami zostawiamy spore odstępy, bo ciasto jeszcze wyrośnie. Wierzch bagietek smarujemy delikatnie wodą i posypujemy ziarnami. Zostawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na 1 godzinę.

4. Rozgrzewamy piekarnik do 220 st. C. Bagietki pieczemy ok. 20 minut. Czasem wystarczy 15 minut, to zależy od naszego piekarnika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agaK. 20.09.2015 16:58
Ależ smakowicie wyglądają, jak ze sklepu, idealne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak