Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z bulguru i surimi

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Sałatka

kasza bulgur 1/2 szklanki
jajko 2
pomidor 1
paluszki surimi 3-4

Dip jogurtowy

limonka 1
jogurt naturalny 3 łyżki
musztarda dijon 1-2 łyżeczki
miód 1 łyżeczka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Paluszki surimi możemy zastąpić surimi w kształcie krewetek z zalewy olejowej z czosnkiem.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z bulguru i surimi

1. Kaszę przepłukaj zimną wodą, zalej podwójną ilością gorącej wody i gotuj ok. 15 minut na wolnym ogniu. Odcedź na sitku.

2. Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz i pokrój w łódki. Pomidora też pokrój w łódki. 2 sztuki surimi pokrój w plasterki a jedno przekrój wzdłuż na 2 części.

3. Jogurt przełóż do miseczki, wciśnij sok z pół limonki, dodaj musztardę, miód, dopraw solą i pieprzem. Energicznie wymieszaj dip do połączenia się składników.

4. Na talerze rózłóż kaszę, na nią układaj jajko, pomidora, surimi a połówkę włóż na sam środek. Całość polej delikatnie dipem, resztę dipu nałóż na bok talerza.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak