Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowe penne z pesto mocno pietruszkowym
PRZYGOTOWANIE:
1. Korzeń pietruszki gotujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie studzimy.
Ziarna słonecznika prażymy na patelni i również studzimy.
Ser Mimolette ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
2. Do rozdrabniacza dodajemy 2 ząbki czosnku, listki pietruszki i część oliwy z oliwek - miksujemy przez chwilę do momentu odpowiedniego rozdrobnienia.
Następnie dodajemy ostudzoną i pokrojoną w mniejsze kawałki pietruszkę, starty ser Mimolette, ostudzone ziarna słonecznika i pozostałą część oliwy z oliwek - miksujemy wszystko dla odpowiedniego połączenia. Pesto doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
3. Makaron penne gotujemy al dente, odcedzamy i mieszamy z pesto mocno pietruszkowym.
Życzę smacznego! :)