Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka cytrynowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
mąka ziemniaczana 12 dag
masło 25 dag
cukier puder 20 dag
jajko 5 sztuk
cukier waniliowy opakowanie
skórka z otartej cytryny wg uznania
proszek do pieczenia opakowanie
cytryny 2 1/2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka cytrynowa

Tłuszcz utrzeć na puszystą masę dodając cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli. Następnie nie przerywając ucierania dodawać do masy po jednym jajku. Później stopniowo wsypywać do masy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia a także skórkę z cytryny i ew. orzechy. Ciasto wyłożyć do formy. Piec w temp. 175 stopni ok. 50- 60 min. Jeszcze gorącą babkę ostrożnie wyjąć z formy i wielokrotnie nakłuć cienkim patyczkiem. Natychmiast nasączyć ją sokiem z 2 1/2 cytryny wymieszanym z 3 łyżkami cukru. Babkę polać lukrem zrobionym z 20 dag cukru pudru i 2 łużek soku z cytryny. Wierzch babki ozdobić orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rosik93 16.07.2012 00:35
mniam
Krzysztof31 05.04.2011 11:25
mmm... pycha!!!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak