Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cieciorka po bretońsku

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciecierzyca 500 5
boczek wędzony 300 g
kiełbasa wiejska 1 pętko
cebule 2 sztuki
koncentrat pomidorowy 200 ml
Majeranek suszony Prymat 4 łyżki
sól i pieprz
masło 4 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Cieciorka po bretońsku

Cieciorkę odsączamy , płuczemy.
Gotujemy do miękkości.
Boczek , kiełbasę oraz cebulę kroimy w kostkę.
Rozgrzewamy suchą patelnie , przekładamy boczek.
Gdy wytopi tłuszcz dokładamy kiełbasę z cebulą , smażymy na rumiano co jakiś czas mieszając.
Do garnka z cieciorką przekładamy zawartość patelni , dodajemy koncentrat pomidorowy , majeranek oraz sól i pieprz.
Na patelni po smażeniu boczku rozgrzewamy masło , wsypujemy mąkę.
Energicznie mieszamy do powstania gładkiej zasmażki ew. dolewamy parę łyżek sosu z cieciorki lub wody.
Zasmażkę przelewamy do dania , mieszamy , pozostawiamy na gazie do ponownego zagotowania.
Podajemy ze świeżym pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 23.09.2015 13:24
Dziękuję , zgadza się pyszna jest :) Tak jest , suchej :)
Mama niejadka 18.09.2015 09:40
Robiłam ciecierzycę po bretońsku, pyszna jest :)
gosia56 18.09.2015 08:18
super też tak robię;)
Mniam 18.09.2015 07:10
Bardzo apetyczne danie. Domyślam się, że użyłaś cieciorki suchej?
Franciszek 18.09.2015 00:47
pyszna zupa
bogusia 82 17.09.2015 23:15
pyszne danie:))
Megg 17.09.2015 21:46
pysznie :-)
Lucan 17.09.2015 21:40
ciekawa propozycja, chociaż przez cieciorkę myślałem że będzie to wersja wege.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak