Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krajanka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto makowe: cukier szklanka
białko 8 sztuk
mąka szklanka
suchy mak 1/2 szklanki
pr. do pieczenia 1/2 łyżeczki
Masa: śmietana 18% litr
cuklier szklanka
galaretki: zielona i czerwona po opakowaniu
Biszkopt 2 placki

Przepis i sposób przygotowania na: Krajanka

Ciasto makowe: białka ubić z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia i mak; piec je w blasze ok 20 min; po upieczeniu i wystudzeniu przekroić je na pól.
Masa: 1/2 litra śmietany ubić z 1/2 szklanki cukru; następnie dodać rozpuszczoną lekko ściętą galaretkę zieloną; to samo zrobić w oddzielnej miseczce z galaretką czerwoną.
Ulożenie ciasta: 1) na samaym spodzie biały biszkopt; 2) następnie masa czerwona; 3) placek makowy; 4) masa zielona; 5) placek makowy; 6) masa zielona; 7) biszkopt biały; 8) masa czerwona

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak