Krajanka

Krajanka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto makowe: cukier

    szklanka
  • białka

    8 sztuk
  • mąka

    szklanka
  • suchy mak

    1/2 szklanki
  • pr. do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • Masa: śmietana 18%

    litr
  • cuklier

    szklanka
  • galaretki: zielona i czerwona

    po opakowaniu
  • Biszkopt

    2 placki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto makowe: białka ubić z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia i mak; piec je w blasze ok 20 min; po upieczeniu i wystudzeniu przekroić je na pól.
Masa: 1/2 litra śmietany ubić z 1/2 szklanki cukru; następnie dodać rozpuszczoną lekko ściętą galaretkę zieloną; to samo zrobić w oddzielnej miseczce z galaretką czerwoną.
Ulożenie ciasta: 1) na samaym spodzie biały biszkopt; 2) następnie masa czerwona; 3) placek makowy; 4) masa zielona; 5) placek makowy; 6) masa zielona; 7) biszkopt biały; 8) masa czerwona

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat