Przepis i sposób przygotowania na: Kompot z mirabelek
Kompot z mirabelek to smak lata zamknięty w słoiczku. Słodki, aromatyczny będzie stanowił wspaniały dodatek do niedzielnego obiadku. Owoce, które stanowią podstawę kompotu można spokojnie "wyłowić" i zjeść prosto ze słoiczka lub wykorzystać je jako dodatek do ulubionego deseru, np. lodów waniliowych lub ciasta.
1. Świeżo zebrane śliwki mirabelki dokładnie płuczemy. Owoce przekładamy do słoiczków.
2. Przygotowujemy syrop: do garnka wlewamy szklankę wody, wino, wsypujemy cukier, cukier wanilinowy, cynamon. Zagotowujemy. Pod koniec gotowania dodajemy sok z jednej cytryny.
3. Następnie słoiki zalewamy letnim syropem i dokładnie zakręcamy. Przygotowane słoiki wstawiamy do garnka z zimną wodą, pamiętając aby na dno położyć np. ściereczkę.
4. Pasteryzujemy około 35 minut. Po zagotowaniu pozostawić do ostygnięcia.